fbpx

Чести заболявания при ягодите и как да ги предотвратим

Ягодите са любим плод на много хора, но също така са уязвими към различни болести, които могат да съсипят реколтата ви. В тази статия ще обсъдим най-често срещаните заболявания, които засягат ягодите, и ще предоставим съвети как да ги предотвратим.

Сива плесен (Botrytis cinerea)
Сивата плесен е гъбично заболяване, което вирее във влажни и влажни условия. Симптомите включват размита сива плесен, която се появява върху плодовете, листата и цветята. Засегнатите части бързо ще изгният и покафеняват. За да предотвратите появата на сива плесен, от съществено значение е да осигурите правилна циркулация на въздуха чрез разреждане на растенията и избягване на поливане отгоре. Можете също да използвате фунгициди, за да контролирате болестта.

Вертицилийно увяхване (Verticillium spp.)
Вертицилийното увяхване се причинява от почвени гъбички, които атакуват корените и стъблата на растението. Симптомите включват пожълтяване на листата, увяхване и забавен растеж. Гъбата може да оцелее в почвата в продължение на много години, така че е от съществено значение да практикувате сеитбооборот и да избягвате засаждането на ягоди на едно и също място в продължение на няколко години. Можете също да използвате фунгициди, за да контролирате болестта.

Брашнеста мана (Sphaerotheca macularis)
Брашнестата мана е гъбично заболяване, което се проявява като бяло брашнесто покритие върху листата и плодовете. Засегнатите листа също могат да се изкривят и да закърнеят. Брашнестата мана процъфтява във влажни условия, така че е важно да се поддържа правилна циркулация на въздуха чрез разреждане на растенията и избягване на поливане отгоре. Можете също да използвате фунгициди, за да контролирате болестта.

Антракноза (Colletotrichum spp.)
Антракнозата е гъбично заболяване, което се проявява като кръгли, хлътнали лезии по плодовете. Засегнатите плодове бързо ще изгният и покафеняват. Болестта процъфтява при мокри и влажни условия, така че е важно да се поддържа правилна циркулация на въздуха и да се избягва поливането отгоре. Можете също да използвате фунгициди, за да контролирате болестта.

Червена стела (Phytophthora fragariae)
Червената стела е гъбично заболяване, което атакува корените на ягодовото растение, което ги кара да се зачервяват и гният. Симптомите включват увяхване, пожълтяване на листата и забавен растеж. Болестта вирее във влажна и слабо дренирана почва, така че е важно да се осигури правилен дренаж и да се избягва преполиването. Можете също да използвате фунгициди, за да контролирате болестта.

В заключение, предотвратяването на болестите по ягодите изисква добри културни практики и навременна употреба на фунгициди. Прилагайки тези практики, можете да осигурите здравословна реколта от вкусни и питателни ягоди.

Ако имате въпроси може да се допитате до нашия екип от агрономи.

Инофрмацията в този блог е представена изцяло от Изкуствен Интелект и е преведена на Български. Съдържанието на блога е базирано само на въпроса зададен към него. Споделете вашите земеделски въпроси в коментарите които може да зададем към Изкуственият Интелект и ще публикуваме отговорите!

Количка
Scroll to Top