fbpx

Тестване на почвата за лозя

Подобно на много многогодишни дървесни растения, хранителните нужди на лозята се оценяват най-добре чрез комбинация от тестване на почвата, внимателно наблюдение и анализ на растителната тъкан. Чрез тестване на почвата производителите могат да наблюдават рН на почвата, органичните вещества и нивата на хранителни вещества в лозето. Изпитването на почвата обаче не взема под внимание условията на мястото и други културни изисквания на лозята.

За да сте сигурни, че лозата приема достатъчно основни хранителни вещества, внимателно наблюдавайте листата за дефицит на хранителни вещества и периодично тествайте минералното съдържание на дръжките чрез анализ на растителна тъкан. Резултати от почвен тест

pH на почвата – За лозови насаждения трябва да се поддържа леко кисело pH на почвата между 5,5 и 6,5. Стойности малко извън този диапазон не са причина за безпокойство. Изключително киселинните условия (по-малко от 4,5) обаче могат да доведат до дефицит на магнезий и калий, а алкалните условия (по-високи от 7,0) могат да ограничат наличността на микронутриенти. Важно е да коригирате pH на почвата преди засаждане. Дълбоко вкоренената природа на лозята прави варуването или подкисляването след засаждане много по-малко ефективно.

Азот (N) – Азотът не се включва рутинно в почвен тест. Ако вашите лози изглеждат енергични и имат тъмнозелена зеленина, малко вероятно е да е необходим допълнителен азот. Ако листата са светли на цвят и лозите показват само ниска до умерена жизненост, умереното приложение на азот може да бъде от полза. Това трябва да се приложи в разделено приложение; половината при почивка на пъпките и половината след цъфтежа. Добавянето на азот след средата на лятото (4 юли) трябва да се избягва, тъй като може да доведе до излишен растеж, който не се втвърдява добре и може да доведе до нараняване през зимата.

Нуждите от азот могат също да бъдат оценени чрез анализ на тъкан от петура. Дръжките, взети по време на цъфтеж, трябва да съдържат между 1,8% и 2,2% N. Нивата в средата на август трябва да бъдат между 0,8% и 1,0% N.

Фосфор (P) – нивата на фосфор при тестване на почвата имат малко влияние върху жизнеността и производството на лозята. Лозята са в състояние да получат необходимия им фосфор дори при много ниски тестови нива. Дефицитът е документиран само при ниски нива на P и изключително ниски нива на pH на почвата (по-малко от 4,0). Само при тези условия P трябва да се счита за част от нечия програма за оплождане.

Калий (K) – Дефицитът на калий е често срещан при много песъчливи почви с ниско съдържание на органични вещества (по-малко от 3%). Такива почви имат много нисък капацитет за задържане на калий и трябва периодично да се допълват. Въпреки че нивата на теста за почвата може да отразяват това, симптомите на дефицит (в листата на гроздето) и нивата на хранителни вещества в дръжките, получени чрез анализ на растителна тъкан, са по-точни индикатори за недостатъчен калий. Краищата на листата на лози с дефицит на калий често стават хлоротични (губят зелен цвят) или дори некротизират (умират) в началото на лятото. Това обикновено се случва първо върху листата по средата на тръстиката, преди да се разпространи. Дръжките, взети на проби в средата на август, трябва да съдържат между 1,1% и 2,0% калий.

Ако вашият почвен тест препоръчва прилагането на калий и почвата ви е киселинно песъчлива, внимавайте да не прекалявате с торене. Високите нива на калий могат да доведат до потиснато усвояване на магнезий.

Магнезий – Подобно на калия, магнезиевият дефицит може да възникне на кисели песъчливи почви с ниски нива на органична материя. Прекомерното торене с калий върху такива почви може да усложни проблема. Варуването с доломитинов варовик преди засаждане е най-доброто решение. След като лозите ви са установени, тестът на почвата може да покаже възможността за дефицит на магнезий, но симптомите на листата и анализът на дръжките са по-добри показатели.

Лозите с дефицит на магнезий имат листа с хлоротични петна между вените след средата на сезона. Листата, които са най-ниско разположени на тръстиката, първи показват симптоми, като засегнатата област се разпространява нагоре. Нивата на магнезий могат да бъдат оценени чрез анализ на тъкан от петура. Дръжките, взети на проби в средата на август, трябва да съдържат между 0,2% и 0,5% магнезий. За да коригирате дефицита на магнезий, или леко подхранване с доломитичен варовик (когато е необходим варовик) или нанесете листно пръскане с магнезиев сулфат (Epsom Salts).

Калций – Калцият рядко е проблем при гроздето. Тези почви, които изискват варовик за доставяне на магнезий, ще получат достатъчно калций с това приложение. Недостиг на калций не е наблюдаван в лозята на Масачузетс.

Микроелементи – Нивата на почвени тестове на микроелементи (Mn, Fe, B, Zn, Cu) не са свързани с жизнеността и добива на лозата. Резултатите от почвените тестове за микроелементи са само информационни. За да прецените по-добре нивата на достатъчност на вашите лозя, помислете за анализ на тъкан от петура.

Количка
Scroll to Top