fbpx

Регулиране на pH на почвата

Какво е pH на почвата? pH на почвата е мярка за активна киселинност въз основа на концентрацията на водородни йони (H+) в почвения разтвор. Той е индикатор за текущото състояние на почвата и е основен фактор, контролиращ наличността на хранителни вещества, микробните процеси и растежа на растенията. pH 7,0 е неутрално, по-малко от 7,0 е киселинно, а над 7,0 е алкално. С увеличаване на киселинността рН на почвата намалява. Поддържането на подходящо pH на почвата е един от най-важните аспекти на управлението на почвеното плодородие.

Когато почвата е кисела, обикновено има ниски количества калций и магнезий в почвата и наличието на макронутриенти като азот, фосфор и калий е намалено. Повечето микроелементи са по-разтворими и следователно стават по-достъпни за растенията в кисела почва. При много киселинни условия алуминият, желязото и манганът могат да бъдат толкова разтворими, че да достигнат токсични нива.

Киселинността на почвата също влияе върху почвените микроби. Например, когато pH на почвата е ниско (под 6,0), бактериалната активност е значително намалена. Киселите почвени условия също намаляват ефективността на някои хербициди. Когато рН на почвата се поддържа на подходящо ниво, наличността на хранителни вещества за растенията е оптимизирана, разтворимостта на токсичните елементи е сведена до минимум и полезните почвени организми са най-активни.

Въпреки че много растения растат най-добре в почва с рН между 6 и 7, има някои забележителни киселинни изключения, включително боровинки и рододендрон, които се представят най-добре при почвени условия с по-ниско рН на почвата.

Най-ефективният начин за управление на киселинността на почвата е прилагането на селскостопански варовик. Необходимото количество вар се определя от целевото pH (въз основа на това, което отглеждате) и буферния капацитет на почвата. Буферният капацитет се отнася до склонността на почвата да устои на промяната в рН. Когато варовик се добави към почвата, активната киселинност се неутрализира чрез химични реакции, които премахват водородните йони от почвения разтвор.

Тъй като активната киселинност се неутрализира от варовика, водородните и алуминиеви йони, задържани върху повърхностите на почвените частици, се освобождават, понижавайки още повече pH и изисквайки повече варовик, за да неутрализира тази киселинност. Това се нарича обменна киселинност.

Почви като глини или такива с високо съдържание на органична материя имат по-висок капацитет за обмен на катиони (CEC). Тези почви имат повишена способност да задържат и доставят хранителни вещества, както и потенциал за големи количества обменна киселинност. Твърди се, че почвите с по-високи CEC са добре буферирани и са по-устойчиви на промяна на pH.

За да се повиши ефективно pH на почвата, както активната, така и обменната киселинност трябва да бъдат неутрализирани. Лабораторията определя буферния капацитет и необходимостта от вар чрез оценка на обменната киселинност. Обменната киселинност е пряко свързана с количеството вар, необходимо за повишаване на pH от сегашното ниво до целевото ниво, определено от желаната култура.

Понякога рН на почвата трябва да се понижи, защото или растението изисква кисела почва, или има относително високи нива на основни катиони като калций и магнезий. Включването на елементарна сяра (S) е най-ефективният начин за понижаване на pH на почвата. Веднъж приложена, сярата се окислява до сярна киселина, като по този начин понижава pH.

За да се определи подходящото количество сяра, необходимо за понижаване на pH, е необходима известна информация. Първо, трябва да знаете текстурата на вашата почва. За да получите груба оценка на текстурата на почвата, поставете около две чаени лъжички пръст в дланта си и навлажнете. Песъчливата почва се усеща като песъчинка, когато се навлажни и не остава на топка, когато се стисне; глинестите почви могат да се оформят в къса лента, дълга до 2 инча, преди да се счупи; глинестите почви могат да се оформят в лента с дължина над 2 инча.

След това трябва да знаете вашето текущо pH и целевото pH (от резултатите от вашите почвени тестове). Ако имате нужда от помощ, моля не се колебайте да се свържете с нашите агрономи.

ПОНИЖАВАНЕ на PH на почвата чрез използване на елементарна сяра

  • Не прилагайте повече от 7 kg Сяра на 100 квадратни метра във всеки един момент.
  • Химическата реакция, необходима за понижаване на pH на почвата, отнема време. Повторете теста след 4-6 месеца, преди да приложите допълнителна сяра.
  • Ако използвате алуминиев сулфат, нанесете шест пъти количеството елементарна сяра, препоръчано тук.
  • Внимавайте да не прекалите със сулфата! Почвата, която е твърде кисела, няма да поддържа растежа на растенията.
Количка
Scroll to Top