fbpx

Как да предпазим плода на черешата от напукване?

Черешите са популярен плод, обичан заради сладкия си и тръпчив вкус. Въпреки това, нищо не е по-разочароващо от това да откриете черешовите си плодове напукани и повредени. Напукването на черешовите плодове може да възникне поради различни фактори, като силен дъжд или напояване, висока температура и бърз растеж. В тази статия ще обсъдим някои съвети и най-добри практики за предотвратяване на напукване на черешовите плодове.

Изберете правилния сорт череша: Важно е да изберете сорт череша, който е устойчив на напукване. Сортове като Bing, Rainier и Stella са по-малко склонни към напукване от други.

Управлявайте правилно водата: Черешовите плодове са уязвими към напукване, когато в почвата има твърде много вода. Правилното управление на водата е от решаващо значение за предотвратяване на напукване. Избягвайте напояването отгоре, което може да доведе до напукване на плодовете. Вместо това използвайте капково напояване или микроразпръсквачи, които позволяват бавно, стабилно абсорбиране на вода.

Управлявайте температурата: Високите температури могат да причинят бърз растеж на плодовете, което води до напукване. По време на горещо време е важно да се гарантира, че черешовото дърво е добре хидратирано и получава достатъчно сянка. Покриването на дървото със сенчеста кърпа също може да помогне за намаляване на щетите от слънцето.

Торете по подходящ начин: Прекомерното торене с азот може да доведе до бърз растеж на плодовете, увеличавайки риска от напукване. Използвайте балансиран тор с точното количество азот, фосфор и калий, за да насърчите здравословния растеж.

Прилагайте калциеви спрейове: Калциевите спрейове могат да помогнат за намаляване на риска от напукване на черешовите плодове. Прилагайте пръскане с калций в началото на сезона, веднага след завързване на плодовете и отново две до три седмици по-късно.

Като следвате тези съвети и най-добри практики, можете да предотвратите напукването на черешовите плодове и да осигурите обилна реколта. С правилно управление и грижи вашето черешово дърво ще даде здрави и вкусни плодове.

Не забравяйте, че черешите са податливи на много болести и неприятели. Ако забележите някакви признаци на повреда или заболяване, важно е да вземете мерки незабавно. Свържете се с професионалист, ако имате нужда от помощ за идентифициране и лечение на проблеми с вашето черешово дърво.

Ако имате въпроси може да се допитате до нашия екип от агрономи.

Инофрмацията в този блог е представена изцяло от Изкуствен Интелект и е преведена на Български. Съдържанието на блога е базирано само на въпроса зададен към него. Споделете вашите земеделски въпроси в коментарите които може да зададем към Изкуственият Интелект и ще публикуваме отговорите!

Количка
Scroll to Top