fbpx

Сиво гниене при ягода и важни моменти за пръскане за намаляване риска на инфекций.

Мета заглавие: Предотвратяване на сиво гниене при ягоди: Важни моменти за пръскане

Мета описание: Научете как да предотвратите сивото гниене при ягодите чрез пръскане в правилните моменти. Това ръководство предоставя съвети за идентифициране на сиво гниене и прилагане на най-добрите фунгициди за ефективно лечение.

Сиво гниене при ягоди и важни моменти за пръскане за намаляване на риска от инфекция

Сивото гниене, известно още като Botrytis cinerea, е често срещано гъбично заболяване, което засяга ягодите. Причинява се от гъбички, които атакуват цвета, плодовете и листата на растението. Сивото гниене може да причини значителни загуби на добив и да намали качеството на плодовете. Ето защо е изключително важно да се вземат мерки за предотвратяване на появата и разпространението на болестта.

Симптоми на сиво гниене

Сивото гниене може да засегне различни части на ягодовото растение, включително цветето, плодовете и листата. Симптомите могат да включват следното:

 • Сиво-кафяви петна по цветовете, плодовете и листата
 • Меки, кашави петна по плода
 • Бързо разпадане на плода
 • Бяло-сив прахообразен гъбичен растеж върху засегнатите части
 • Профилактика и лечение
Превенцията е най-добрият начин за управление на сивото гниене. Ето някои мерки за профилактика и лечение:

Културни практики
Културни практики като редуване на културите, правилно подрязване и хигиенизиране могат да помогнат за предотвратяване на появата и разпространението на сиво гниене. От съществено значение е да се отстранят заразените растителни остатъци и да се поддържа добра циркулация на въздуха в полето.

Приложение на фунгицид
За борба със сивото гниене могат да се използват фунгициди. Важно е фунгицидите да се прилагат навреме, за да се постигнат най-добри резултати. Ключовите времена за пръскане са следните:

 • По време на цъфтеж: Напръскайте фунгициди преди и след цъфтежа, за да предпазите цветята от инфекция. Това е критичен период за борба със сивото гниене, защото гъбата може да проникне в растението през цвета.
 • При завързване на плодове: Приложете фунгициди след завързване на плодове, за да предпазите плодовете от инфекция. Важно е да насочите фунгицида към плодовете, тъй като гъбичките могат да проникнат в плодовете през малки рани и пукнатини.
 • При прибиране на реколтата: Ако сивото гниене все още е налице при прибиране на реколтата, от решаващо значение е да се пръскат фунгициди, за да се предотврати разпространението на болестта върху здравите плодове.

Избор на правилните фунгициди
Важно е да изберете правилните фунгициди за ефективно лечение на сиво гниене. Следват някои фунгициди, които могат да се използват за борба със сивото гниене:

 • каптан
 • Миклобутанил
 • Боскалид
 • пираклостробин
 • Тирам

Консултирайте се с нашия екип от агрономи, за да определите най-добрия фунгицид и норма на приложение за вашия район.

Сивото гниене може да причини значителни загуби на добив и да намали качеството на ягодите. Въпреки това, с правилните превантивни мерки и навременното приложение на фунгициди, е възможно да се контролира заболяването. Прилагайки фунгициди в правилните моменти и избирайки подходящите продукти, можете да намалите риска от сиво гниене и да осигурите здрава реколта от ягоди.

Ако имате въпроси може да се допитате до нашия екип от агрономи.

Инофрмацията в този блог е представена изцяло от Изкуствен Интелект и е преведена на Български. Съдържанието на блога е базирано само на въпроса зададен към него. Споделете вашите земеделски въпроси в коментарите които може да зададем към Изкуственият Интелект и ще публикуваме отговорите!

Количка
Scroll to Top