fbpx

Отглеждане на ягоди – съвети за изобилна реколта

Когато берете яркочервена, узряла домашна ягода от добре поддържано растение, тя трябва да е толкова ароматна, колкото и цветна. Малките зрънца ще изпръскат от вкус, ако осигурите правилната почва, слънце и водни условия.

Можете да отглеждате ягоди в повдигнати лехи, градини на открито или в саксии на вътрешни дворове и веранди. Те са едни от най-лесните растения за отглеждане на плодове в градината. Въпреки това, за да осигурите изобилна реколта, ще трябва да ги засадите правилно, да ги подхраните с правилния вид тор и да се уверите, че получават достатъчно слънчева светлина и влага.

Видове ягоди

Градинарите обикновено отглеждат един или повече от три вида ягоди: ягоди с юнско раждане, вечно раждащи и неутрални за деня ягоди. Някои видове се справят по-добре от други в определени области. Колкото по-топъл е климатът, толкова по-бързо вашите ягодови растения ще дадат плодове.

Юнските сортове ягоди са най-популярните и най-често отглежданите в домашни градини. Тези сортове произвеждат най-големите ягоди, обикновено за две до три седмици, започващи през юни. В рамките на тази група са ягодите в ранен, среден и късен сезон. Отглеждането на комбинация от трите сорта гарантира, че ще имате ягоди през целия вегетационен период.

Вечно раждащите ягоди обикновено осигуряват две реколти. След първото си пролетно производство на сладки плодове, вечно раждащите ягодови растения чакат до края на сезона, или края на лятото или началото на есента, за да дадат една последна реколта. Неутралните през деня ягодови растения дават изобилна реколта през първата си година, когато времето е сравнително добро, между 1,6 и 29,5 градуса по Целзий. Плодът на неутралната за деня ягода е по-малък, с размер около 2,5 см.

Как растат ягодите

Преди да можете наистина да се насладите на плодовете на вашия труд и да се подготвите да правите ягодов пай, конфитюри и желета с вашите сладки домашни горски плодове, трябва да разберете как растението произвежда крайния си продукт. Жизненият цикъл на това издръжливо многогодишно растение започва през пролетта. След като растенията дадат първи плод, те започват да се разпространяват и размножават.

Вашите ягодови растения ще умрат през зимата и ще се върнат през пролетта на следващата година. След като почвата се затопли до повече от 1,6 градуса по Целзий, растенията ще започнат да растат енергично. След около третата или четвъртата година ягодите може да са твърде стари, за да произведат плодове с добър вкус или каквито и да било плодове изобщо, което означава, че ще трябва да засадите реколтата си отново.

Последните няколко години от жизнения му цикъл обаче са най-продуктивните на ягодовото растение във външна градина. Растенията започват да произвеждат изобилно около година след като са се установили в почвата. Дръжте ги на топло и се грижете за тях през зимата и те ще продължат да произвеждат красиви, сочни червени плодове. За най-добри резултати берете внимателно плодовете рано сутрин, доста преди да настъпи жегата на деня. Поставете ги в хладилника веднага след прибиране на реколтата, за да ги запазите свежи, докато не сте готови да ги нарежете и нарежете на кубчета, за да ги използвате в смутита, салати, десерти и други сладки ястия.

Ягодови растения майка и дъщеря

Здраво ягодово растение, което е щастливо в дома си в градинско легло, ще произведе бегачи, ако е типът, който го прави. Повечето от често отглежданите сортове ягодови растения произвеждат тези бегачи, за да се размножават сами. Бегачите са тънки стъбла, които растат от основата на набор от листа. Бягачите се вкореняват близо до растението. След отглеждане на къси корени, хоризонталното стъбло след това произвежда „дъщерни“ растения, което може значително да увеличи общия брой плодове, които ще дойдат от градината.

Твърде много бегачи обаче могат да изчерпят енергията на растението, от което се нуждае, за да произведе значителен брой плодове. След като дъщерните растения започнат да се формират, около четири до пет седмици след като сте засадили майчините растения, отстранете някои от бегачите. Здраво тридъщерно растение върху бегачи ще увеличи добива ви от ягоди, но няма да изтощи растението. Отрежете бегача на мястото, където е излязло от основното растение.

Пътеките, които отстраните, могат да бъдат засадени в контейнер или друга част от градината. Използвайте песъчлива глинеста почва за ягоди. Покрийте малките корени, оставяйки стъблото на нивото на земята. Задръжте го на място с малък камък, щипка или друга органична материя, която няма да навреди на бегача, докато се вкоренява. Уверете се, че възелът на хоризонталното стъбло има добър контакт с глинестата почва.

Слънце и почва за вкусни ягоди

За да произвеждат вкусни горски плодове, тези тъмни листни растения трябва да получават поне 8 часа слънчева светлина. Почвата за ягоди трябва да е леко кисела, така че най-доброто pH за почвата за ягоди е между 6,0 и 6,5. За да получите изобилна реколта от плодове от ягодовите растения, засадете ги с помощта на специфична техника. Ако ягодовото растение е заровено твърде дълбоко и короната е заровена, то няма да даде кофи с горски плодове. От друга страна, ако засадите ягодата с корона, стърчаща твърде високо от земята в плитката дупка, тогава кореновата система е изложена и растението ще бъде твърде затруднено, за да произвежда.

Цялата тази продукция на цветя и плодове може бързо да изтощи трудолюбивите растения. Използвайте тор с непрекъснато освобождаване, за да насърчите изключителното производство на плодове през целия вегетационен период. Препоръчва се тор 10-10-10.

Вредителите по ягодите включват листни и коренови листни въшки, дребосъци по ягодови пъпки, цикламени акари, охлюви и крилати опетнени растителни буболечки. Като цяло отстранете растителните остатъци, листата и други отпадъци от основата на растенията и отстранете мъртвите или болни листа и плодове. Инсектицидният сапун ще ви помогне да се отървете от летящи насекоми и листни въшки. Използвайте диатомична пръст, фин прах, за да се погрижите за охлювите. Покрийте ягодите с фина мрежа, за да предпазите птиците от консумацията на плодовете.

Отглеждане на ягоди в повдигнати лехи

Можете да засадите вашите ягоди в земята или в контейнери в началото на пролетта, за предпочитане в облачен ден или късно следобед. Времето за засаждане по този начин позволява на малките растения да се установят и да се справят с горещините в началото на лятото. Засадете ги така, че почвата да покрива само горната част на корените и короната да има достатъчно място за растеж. Поставете ги на около 45 см един от друг и до 75 см от другите растения.

Препоръчват система с раздалечени редове за получаване на по-високи добиви и по-големи плодове. Засаждането на редове също може да намали възможността болестта да унищожи установена култура от ягодови растения. Системата на хълмове, при която растенията се поставят на хълмове в няколко реда в групи от две до четири, работи добре с ягоди, които винаги дават плод и са неутрални през деня. Отстранете всички бегачи, докато растат, за да насърчите растението да развие повече стъбла и корони.

Методът на повдигната градинска леха с сплъстени редове, при който редовете са на разстояние от 90 см до 120 см и на дъщерните растения е позволено да се вкореняват, където и да кацнат, е добър метод за ягодови сортове през юни. Дъщерните растения ще създадат сплъстен ред с ширина около 60 см.

Количка
Scroll to Top