fbpx

Как да отглеждаме малинови храсти

Отглеждането на собствени малинови храсти е лесно и растенията ще възнаградят усилията ви с много вкусни реколти.

Малиновите храсти се отглеждат лесно и дават впечатляваща реколта. Няколко храста ще ви дадат достатъчно плодове за ядене, консервиране и споделяне. Плодовете са фантастичен източник на антиоксиданти, витамини и фибри. Те също са вкусни. И когато отглеждате своя собствена, със сигурност ще приберете реколтата на върха на свежестта.

Ето как да отгледате свои собствени малинови храсти.

  • Изберете място на пълно слънце с богата, добре дренирана почва.
  • Изберете растения, които ще растат добре във вашата зона на устойчивост.
  • Подобрете почвата.
  • Засадете малинови храсти на разстояние 1 метър един от друг и инсталирайте стълб и телена система за опора.
  • Поливайте малиновите храсти редовно през лятото. Намалете поливането през зимата.
  • Хранете малинови храсти през пролетта, до началото на юли.
  • Прибирайте реколтата редовно, за да поддържате производството на растенията.

Къде да отглеждаме малинови храсти

Малиновите храсти растат най-добре на пълно слънце (поне 6-8 часа), в богата, добре дренирана почва. Градинарите от зона 3 чак до зона 10 могат успешно да отглеждат малини, ако имат правилния сорт. Прочетете внимателно описанията на растенията, когато купувате и изберете растения, които ще виреят във вашата зона на отглеждане. Ние внасяме и предлагаме високо качествен разсад на малини от които може да изберете. Малините са самофертилни, така че не е необходимо да засаждате различни сортове за кръстосано опрашване.

Поради техния разтегнат навик и нуждата от здрава опора, най-доброто място за отглеждане на малини е в един ред по протежение на границата на имота. Не отглеждайте малини в същата градинска леха, където са расли домати, чушки, патладжани или други нощни растения. Тези растения могат да приютят вертицилийно увяхване, заболяване, което ще засегне малиновите храсти.

Как да засадите малинови храсти

Засадете малинови храсти с 1 метър между храстите. Много малинови храсти се продават като голи растения. За да засадите малиново растение, първо накиснете корените на растението в хладка вода за един час. След това изкопайте дупка, която е два пъти по-широка и точно толкова дълбока, колкото дължината на корените. Създайте смес 50:50 с почвата, която сте отстранили, и обогатената със стар компост, за да добавите хранителни вещества и органична материя, за да помогнете на вашите малинови храсти да процъфтяват.

Направете могила от тази смесена почва в дупката и поставете корените върху могилата, като ги разпръснете. Напълнете около корените, притиснете плътно почвата, така че да е равно с околната почва, и полейте добре. Засадете растения, отглеждани в контейнери, като изкопаете дупка точно толкова дълбока и два пъти по-широка от кореновата топка. Поставете растението в дупката и я запълнете около кореновата топка. И в двата случая поливайте добре след засаждане.

Веднага след засаждането отрежете бастуните (стъблата) обратно на 3 инча над линията на почвата. Нов растеж ще се появи изпод почвата. Можете да засадите малини по всяко време, когато земята не е замръзнала, но късната пролет е най-добра. Нанесете 5 до 7 см мулч около растенията, за да поддържате почвата равномерно влажна по време на вегетационния период.

Как да вържим малиновите храсти

Малиновите храсти се нуждаят от здрава опора, за да растат по (донякъде) подреден начин. Най-лесният начин е да настроите стълбова и телена система. Изградете T-образни стълбове с две напречни греди – една в горната част и една в средата на стълба. Поставете T-образни стълбове на всеки 1,5 do 2,5 m по протежение на реда с малини. Прокарайте жици между напречните греди, за да създадете решетъчна система. Това ще държи растенията над земята и леко задържани. (Малините са енергични производители.)

Ако искате да си подготвите полето за машинно бране, тогава най-добре е да ползвате нормални стълбове. Свържете се с нас за повече информация отностно подготовка на полета за машинно бране.

Как да поливаме малинови храсти

Поддържайте малиновите храсти равномерно напоени през лятото. Проверявайте редовно и поливайте, когато горният инч от почвата изсъхне. Капковото напояване или системата с маркуч за напояване е идеална за постоянна влага. Не поливайте обаче през зимата, тъй като това може да доведе до загниване на корените.

Как да режем малинови храсти

Малините дават плодове през пролетта на клони от втора година (наречени флорикани) или през есента на клони от първа година (наречени примокани). Ето как ги различавате: клоните от първата година имат плодове само в краищата на клоните, докато клоните от втората година дават плодове по цялата дължина на клона. През пролетта подрязвайте клоните на първата година до 1 метър височина. Подрязвайте клоните на втората година до земята, след като дадат плод.

Как да храним малинови храсти

Един отличен начин да гарантирате, че вашите малинови храсти растат и работят по най-добрия начин е да използвате почвата и растителната храна заедно, за да създадете среда за отглеждане, пълна с хранителни вещества. Месец след засаждането започнете да наторявате храстите, което дава на растенията мигновен тласък на правилния вид хранене. Хранете на всеки 7 до 14 дни по време на вегетационния сезон, като следвате указанията на етикета. След това спрете да подхранвате в началото на юли, за да могат вашите растения да започнат да навлизат в периода на покой за сезона. Започнете да наторявате установените малинови храсти през пролетта, след като ги подрежете.

Как да берем малини

Малините лесно се откъсват от растението една по една, когато узреят. Неизмитите плодове ще се съхраняват в хладилника 3-5 дни. След като плодовете започнат да узряват, ще трябва да берете реколтата ежедневно. За най-ефективно бране на големи промишлени площи, препоръчваме машинно бране с предлаганите от на Американски машни за бране на плодове Littau OR.

Количка
Scroll to Top