fbpx

Органични източници на калий за вашата порева или градина

Пепелта от твърда дървесина е популярен „домашно приготвен“ източник на калий.
Калият е много важно хранително вещество за цялостното здраве на растенията. Той участва в синтеза на протеини и в потока на хранителни вещества и вода нагоре и надолу по растението. Калият укрепва растенията срещу студ, горещина, болести и вредители и е ключовата съставка в торовете, обозначени като „зимни средства“.

Ако търсите органични продукти, има много начини да допълните тревата или градината си с калий, без да използвате химически торове. Ето най-често срещаните източници на органичен калий:

Компост: Компостът е пълен с хранителни вещества, включително калий, особено ако е подсилен с бананови кори и други отпадъци от плодове и зеленчуци. Калиевите съединения в компоста са водоразтворими, което ги прави лесно достъпни за растенията, но също така има вероятност да се излучат от вашата компостна купчина с течение на времето.

Дървесна пепел: Първоначалният източник на „поташни“ торове, пепелта от твърда дървесина може да се използва директно като тор (около кофа от 5 галона на 1000 квадратни фута) или да се добави към вашата компостна купчина, за да се увеличи съдържанието на калий. Дървесната пепел също повишава рН на почвата, така че не забравяйте да правите редовно почвени тестове, за да сте сигурни, че остава балансирана.

Брашно от водорасли: Налични сушени или течни водорасли и морски водорасли предлагат калий на почвата в сравнително бързо освобождаваща се форма.

Зелен пясък: Добит от древни бивши морски дъна и е богат на редица минерали, включително калий. Използва се както като тор, така и като подобрител на почвата или може да се смесва с компост.

Муриат на поташ (калиев хлорид): Добит от древни находища, този наличен в търговската мрежа продукт може да се използва като естествен източник на калий, въпреки че хлорът, открит в него, може да навреди на почвените микроби.

Сулфат на поташ (калиев сулфат): По-скъп от поташния сулфат, но по-безопасен, тъй като не съдържа хлор. Не всички поташ продукти се считат за органични, така че се уверете, че продуктът, който използвате, е одобрен от Института за преглед на органични материали (OMRI).

Sul-Po-Mag: Разновидност на поташа, Sul-Po-Mag всъщност е естествено срещащ се минерал, наречен лангбейнит (сулфат на поташ-магнезия). Sul-Po-Mag е водоразтворим и удобен, въпреки че не трябва да се използва, освен ако почвата ви също се нуждае от сяра и/или магнезий.

Гранитен прах: Предлага се от гранитни кариери, гранитният прах е сравнително евтин начин за добавяне на калий и минерали към почвата. Тъй като това е смлян камък, този продукт освобождава минералите си много бавно и не е бързо решение.

Вижте широката гама от субстрати и органични торове предлагана от нас.

Количка
Scroll to Top