fbpx

Оптимални температури в разсадопроизводството на домат

Доматените разсади изискват специфични температурни условия, за да покълнат и растат успешно. Оптималните температури са от съществено значение за здравия растеж и развитие на разсада и могат да варират в зависимост от етапа на растеж. В тази статия ще обсъдим най-добрите практики и съвети за поддържане на оптимални температури по време на производството на разсад от домати.

Етап на покълване
По време на етапа на покълване оптималната температура за разсад от домати е между 20°C до 25°C. Този температурен диапазон осигурява идеалните условия за покълване, като гарантира бързо и равномерно поникване на разсада.

Етап на растеж на разсад
След като разсадът се появи, е важно да се поддържа малко по-ниска температура от около 15°C до 20°C, за да се насърчи здравословният растеж на разсада. На този етап разсадът е уязвим на топлинен стрес, който може да причини забавен растеж, увяхване и дори смърт.

Етап на трансплантация
Когато разсадът достигне етапа на трансплантация, оптималният температурен диапазон се измества отново до между 18°C ​​и 24°C. Този температурен диапазон помага на разсада да се установи на новото си място и насърчава силен растеж на корените.

Мониторинг на температурата
Важно е редовно да наблюдавате температурата в зоната за производство на разсад, за да сте сигурни, че тя остава в оптималния диапазон. Инсталирането на термометър в производствената зона и воденето на запис на температурата може да помогне за това.

Осигуряване на топлина или охлаждане
В някои случаи може да е необходимо да се осигури допълнително отопление или охлаждане, за да се поддържат оптимални температури. Това може да се постигне с помощта на различни методи, включително топлинни подложки, вентилатори или климатични модули.

Като следвате тези най-добри практики и съвети за поддържане на оптимални температури по време на производството на разсад от домати, можете да помогнете да гарантирате, че вашите разсади растат здрави и силни, като ги подготвите за успех на полето.

Вижте всички пестициди които Рио Агро предлага на достъпни цени. Ако имате въпроси може да се допитате до нашия екип от агрономи.

Инофрмацията в този блог е представена изцяло от Изкуствен Интелект и е преведена на Български. Съдържанието на блога е базирано само на въпроса зададен към него. Споделете вашите земеделски въпроси в коментарите които може да зададем към Изкуственият Интелект и ще публикуваме отговорите!

Количка
Scroll to Top