fbpx

Основни норми на торене с азот, фосфор, калий, магнезий при ягоди.

Ягодите са вкусни и питателни плодове, които изискват правилно торене, за да се получат оптимални добиви. Основните хранителни вещества за ягодовите растения са азот (N), фосфор (P), калий (K) и магнезий (Mg). В тази статия ще разгледаме основните норми на торене с тези хранителни вещества за ягоди.

Азот (N)

Азотът е от съществено значение за растежа на растенията и играе решаваща роля в образуването на протеини, хлорофил и други клетъчни компоненти. За ягодовите насаждения препоръчителната норма за азот е 100-150 кг на декар годишно, разделена на 3-4 внасяния през целия вегетационен период. Първото приложение трябва да се направи по време на засаждане, последвано от още 2-3 приложения през вегетационния период.

Фосфор (P)

Фосфорът е от решаващо значение за развитието на корените и играе важна роля в трансфера на енергия в растенията. За ягодовите насаждения препоръчителната норма за фосфор е 50-70 кг на декар годишно, внесени при разсаждане.

Калий (K)

Калият е важен за растежа на растенията, устойчивостта на болести и регулирането на водата. За ягодовите насаждения препоръчителната норма за калий е 150-200 кг на хектар годишно, разделена на 3-4 приложения през целия вегетационен период. Първото приложение трябва да се направи по време на засаждане, последвано от още 2-3 приложения през вегетационния период.

Магнезий (Mg)

Магнезият е от съществено значение за синтеза на хлорофил и играе критична роля във фотосинтезата. За ягодовите насаждения препоръчителната норма за магнезий е 30-40 кг на декар годишно, внесена при разсаждане.

В допълнение към тези основни хранителни вещества, ягодите се нуждаят и от други микроелементи като калций, сяра, желязо и манган. Важно е да се гарантира, че pH на почвата е оптимално за усвояване на хранителни вещества и че използваните торове са съвместими с изискванията на почвата и растенията.

В заключение, правилното торене е от решаващо значение за растежа и добива на ягодовите растения. Следвайки основните норми на торене с азот, фосфор, калий и магнезий, фермерите могат да осигурят здравословен растеж и оптимални добиви за своите ягодови култури.

Примери за продукти за торене, които отговарят на нормите, посочени по-горе за ягоди и които може да закупите директно от нашия онлайн магазин:

Азот: урея, амониев нитрат, калциев нитрат
Фосфор: троен суперфосфат, моноамониев фосфат
Калий: калиев хлорид, калиев сулфат, калиев нитрат
Магнезий: магнезиев сулфат, магнезиев оксид, магнезиев нитрат

Ако имате въпроси може да се допитате до нашия екип от агрономи.

Инофрмацията в този блог е представена изцяло от Изкуствен Интелект и е преведена на Български. Съдържанието на блога е базирано само на въпроса зададен към него. Споделете вашите земеделски въпроси в коментарите които може да зададем към Изкуственият Интелект и ще публикуваме отговорите!

Количка
Scroll to Top