fbpx

Кога и как да наторите вашата поляна и растения

Просто казано, торовете са като витаминни добавки за растенията. Когато се използват правилно, те могат да лекуват „недохранването“ на растенията и да насърчават бърз растеж и цъфтеж. Когато се използват неправилно обаче, те могат да бъдат вредни както за растенията, така и за околната среда, така че е полезно да разберете основите на състава и приложението на тора, за да изберете разумно.

Подобно на добавките за хора, за да изберете най-доброто, трябва да имате предвид:

 • Какви хранителни вещества са ви необходими за каква цел.
 • Дозировката и съотношението на хранителните вещества.
 • Източникът – произведен, преработен или естествен.

Видове торове

Торът може да се разглежда като:

 • Органичният тор не трябва да с бърка с познатия екологичен термин. „Органични“ в този случай просто се отнасят до торове, съставени от растителна и животинска материя или естествено срещащи се минерали, които са минимално обработени и оставят хранителните вещества в естественото им състояние. Примерите включват оборски тор, компост, торф, брашно от памучно семе и костно брашно, както и някои пакетирани торове.
 • Химическите торове се обработват от естествени или синтетични химически източници, от които хранителните вещества са индустриално извлечени и комбинирани с пълнители за създаване на пелети, прахове или течности.

Тор може да се направи от:

 • Естествени процеси, като компостиране.
 • Химични процеси в производството.
 • Добив и преработка на полезни изкопаеми.

Състав на торове

За да растат, да процъфтяват и да се размножават, растенията се нуждаят от различни хранителни вещества:

 • Общи елементи: въглерод, водород и кислород: лесно се получават от въздух и вода.
 • Основни хранителни вещества: Азот, фосфор и калий: понякога наричани с техните химически символи N-P-K. Те се считат за „основните хранителни вещества“ и обикновено са основните активни съставки в тора, посочени по ред с трите числа на етикета на опаковката (като 10-10-10 или 21-7-14).
 • Вторични хранителни вещества: Калций, сяра и магнезий заедно с микроелементи като бор, цинк, мед, хлор, молибден, манган и желязо също са важни за растенията и могат да присъстват в тора.

На етикета на повечето опаковки от произведени торове ще видите три числа, като 10-10-10 или 21-7-14. Тези числа се отнасят за процентното съдържание на азот, фосфор и калий в опаковката. За да разберете етикетирането, трябва да разгледате числата по два начина:

 • Процент: 21-7-14 означава, че опаковката съдържа 21% азот, 7% фосфор и 14% калий. Останалото е пълнител. Пакетите с по-висок процент са по-силни, така че можете да използвате по-малко.
 • Съотношение: 21-7-14 има съотношение 3-1-2. И 10-20-10, и 5-10-5 имат съотношения 1-2-1. Ако не се занимавате с математика, просто погледнете числата като „големи, средни или малки“ и ще се справите добре.

Ръководство за съотношения на торове

 • 1-1-1 (като 10-10-10): Обща цел.
 • 2-1-1: Дървета и тревни площи, листни зеленчуци.
 • 1-2-1: Плодове, зеленчуци и семена, цветя, трансплантации.
 • 3-1-2 или 2-1-2: Стресирани тревни площи и есенно подхранване на тревата.
 • 1-2-2: Нови тревни площи.

За да изберете правилния тор, ще искате да разберете трите основни хранителни вещества и как действат.

Азот (10-10-10)

Азотът е това, което прави растенията зелени и влияе върху растежа на листата и стъблата. Много „универсални“ торове имат високо съдържание на азот за този бърз прилив на зелен растеж, който ви позволява да знаете, че работи. Недостигът на азот се проявява чрез пожълтяване на листата или тревните стръкове. Ако прекалите с азота, вашите растения ще бъдат огромни и буйни, но не много силни, тъй като този бърз растеж е по-податлив на болести, насекоми и щети от замръзване.

В произведените торове азотът често се преработва от изкопаеми горива, обикновено природен газ. Други източници на азотни торове включват кръвно брашно, брашно от люцерна, рибна емулсия, желатин и оборски тор. Освен това бобовите растения като люцерна, боб и детелина имат способността да „фиксират“ атмосферния азот в почвата. Засаждането на покривна култура от бобови растения, след което обработката на растенията в почвата е отличен естествен тор при подготовката на градина.

Използвайте азот през вегетационния период, но намалете преди есента. Не искате много нов, нежен растеж, тъй като растението е изправено пред студено време.

Фосфор (10-10-10)

Фосфорът засяга предимно корените, цветята и плодовете/семената. Произведеният тор, обозначен като „ускорител на цъфтежа“, вероятно има голяма доза фосфор, както и торовете, опаковани за плодове и зеленчуци. Дефицитът на фосфор се проявява в червени/лилави листа и забавен растеж.

В допълнение към химическите торове, естествените източници на фосфор включват каменен фосфат, костно брашно и компостирани плодове. Някои щати имат разпоредби за това колко фосфор можете да нанесете върху моравата си, поради потенциално замърсяване от химическите съединения. Обърнете се към вашата служба за разширяване на земеделието за повече информация.

Смесете фосфор (като 0-19-0 или естествен източник) в дупката за засаждане, когато трансплантирате по-големи растения и храсти, за да помогнете за установяването на здрави корени. Също така е полезно в контейнери за насърчаване на цъфтежа.

Калий (10-10-10)

Калият е „всеобхватно“ хранително вещество, особено добро за зимуване и устойчивост на стрес. Действа в растенията на клетъчно ниво. Дефицитът на калий води до слаби клони, неуспешен растеж и умиращи или извиващи се листа.

Естествените източници на калий включват калиев сулфат, каменен пясък, гранитен прах, дървесна пепел, брашно от водорасли и минерал, наречен Sul-Po-Mag (сулфат на поташ-магнезия).

Използвайте калий през есента, за да подготвите растенията за зимата, а също и през пролетта, ако очаквате суша или други стресови условия. Калият е важен за нови растения и тревни площи. Въпреки че не произвежда толкова видим ефект като азота, ползите се изплащат в дългосрочен план

Вижте широката гама от торове предлагана от нас.

Количка
Scroll to Top