fbpx

Как да тествате pH на почвата

Искате ли да засадите градина? Тогава е важно да знаете за pH на вашата почва. pH е мярка за киселинността или алкалността на почвата. Различните растения изискват различни нива на pH, за да процъфтяват. След като разберете pH на почвата си, можете да коригирате градината си съответно, за да помогнете на вашите растения да растат. Получаването на измерване е лесно и има няколко различни начина да го направите.

Първи Метод – Тестване на pH на почвата с тестова сонда

 • Изкопайте малка дупка в почвата. Използвайте мистрия или лопата, за да изкопаете дупка с дълбочина 2–4 инча (5,1–10,2 cm). Разбийте почвата в дупката и отстранете всички клонки или чужди отпадъци.
 • Напълнете дупката с вода. Използвайте дестилирана (не изворна) вода. Можете да го намерите в местната аптека. Дъждовната вода е леко кисела, а бутилираната или чешмяната вода е леко алкална. Напълнете дупката, докато получите кална локва на дъното.
 • Поставете тестовата сонда в калта. Уверете се, че вашият тестер е чист и калибриран (за по-точно измерване). Избършете сондата с кърпичка или чиста кърпа и я поставете в калта.
 • Задръжте го там за 60 секунди и вземете показания. pH обикновено се измерва по скала от 1-14, въпреки че тестерът може да не включва целия диапазон.
  • pH 7 показва неутрална почва.
  • pH над 7 показва алкална почва.
  • pH под 7 показва кисела почва.
 • Направете няколко измервания на различни места в градината. Еднократно отчитане може да е аномалия, така че е добре да получите представа за средното рН в графиката. Ако всички те са почти еднакви, вземете средната стойност и променете съответно почвата. Ако обаче едно петно ​​е много различно от останалите, може да се наложи да го „третирате“.

Втори Метод – Използване на хартиени тест ленти

 • Купете pH тест ленти. Тестовите ленти, известни още като лакмусова хартия, са бърз и лесен начин за измерване на pH на вашата почва. Можете да ги закупите онлайн или в местния градински магазин.
 • Смесете шепа пръст с дестилирана вода със стайна температура. Вземете шепа от почвата, която искате да тествате, и я сложете в купа. След това налейте малко дестилирана вода в купата, докато мръсотията придобие консистенцията на млечен шейк. Можете да разбъркате сместа, за да сте сигурни, че водата е напълно включена.
 • Потопете рН тест лента в сместа за 20-30 секунди. Като държите вашата pH тест лента в края, който не отчита, потопете лентата в сместа от мръсотия за 20-30 секунди. Това време за тест може да варира, така че се консултирайте с указанията на вашите конкретни тест ленти, за да определите правилното време за потапяне. Когато времето за теста изтече, повдигнете pH лентата от водата и я потопете за кратко в дестилирана вода, за да почистите мръсотията.
 • Сравнете вашата pH лента с ключа на тестовия комплект. Използвайте ключа, включен във вашия комплект за тестване на pH, за да прочетете pH на вашата почва. Обикновено този ключ е цветно кодиран. Сравнете вашата лента с наличните цветове и изберете този, който най-много прилича на вашия резултат. Ключът ще приравни този цвят с pH числото на вашата почва.

Трети Метод – Промяна на рН на почвата

 • Направете почвата си по-малко кисела. Ако вашето pH на почвата е под 7, добавете чаша доломит или негасена вар към почвата. Разбъркайте добре, след което тествайте отново със сондата. Използвайте този метод, за да промените бавно pH на вашата почва. Дървесната пепел в умерени количества също помага. И двете се предлагат в местните градински центрове.
 • Следвайте съветите във вашия търговски комплект сонди за тестване, за да определите колко от тези вещества ще трябва да добавите, за да постигнете желаното pH. Ако трябва да промените нивото на рН на почвата си повече от една пълна точка, свържете се с местен специалист по градинарство. Те могат да ви помогнат да калибрирате почвата си, така че да може да бъде коригирана най-успешно.
 • Направете почвата си по-малко алкална. Ако вашето pH на почвата е над 7, добавете чаша органична материя, като борови иглички, торфен мъх или разложени дървесни листа. След това тествайте отново почвата, за да прецените новото pH. Добавете допълнителни чаши, като тествате, ако е необходимо, докато достигнете желаното ниво. Сярата също е много ефективна.
  • Използвайте инструкциите във вашия търговски комплект сонди за тестване, за да определите колко от тези добавки ще трябва да добавите, за да постигнете желаното pH. Ако почвата ви трябва да се коригира повече от пълна pH точка, свържете се с местен специалист по градинарство или озеленяване. Те могат да ви помогнат да калибрирате почвата си до правилното ниво чрез оценка на място
 • Променете рН на почвата, за да отговаря на определени растения. Например, добавете сяра към определена част от градината си, за да насърчите красивите сини цъфтежи на вашите хортензии, които предпочитат по-кисели почви. Не е необходимо рН на вашата почва да бъде еднакво в цялата ви градина; не се колебайте да го промените, за да поддържате различни растения. Можете да се консултирате с Алманаха на стария фермер, за да определите най-доброто pH за вашата конкретна градина. Някои растения предпочитат pH 7, докато някои плодове предпочитат по-ниско pH.

За повече информация, моля свържете се с нашият екип от агрономи.

Количка
Scroll to Top