fbpx

Как да използвате търговски тор?

Ако сте домашен градинар, който иска да увеличи добива на градината си, органичните материали може да не винаги са практични, така че да знаете как да използвате търговския (известен също като синтетичен или химически) тор правилно и внимателно може да бъде най-добрият ви вариант. Ето малко помощ как да използвате разумно тези мощни химикали.

1: Разберете от какво се правят химическите торове.

Когато купувате гранулиран тор, на торбата трябва да е посочено съдържанието, включително процентното съдържание на три основни химикала, които са основни за растежа на растенията. Тези три химикала са представени от етикета NPK на повечето торби за торове и са, както следва:

 • Азот – Това е от съществено значение за растежа на листата и се използва в по-голяма пропорция, когато е желателно голямо растение и много листа. Някои растения извличат азот от атмосферата. Един пример са бобовите растения, които включват грах и боб. Те имат възли по корените си, които всъщност абсорбират азот директно от околната среда и изискват малко допълнителен химически азот в техния тор. Царевицата, зърнените култури и други култури с тесни листа, от друга страна, често изискват повече азот, за да виреят. Той е представен от N в стандартния етикет на тора.
 • Фосфат – Това е друг химикал, необходим на растенията за добро здраве. Той е продукт от фосфатни мини или промишлени отпадъци, а растенията използват химическия фосфор в клетъчните процеси. Фосфатът е по-често срещан в почви, съдържащи много глина, и бързо се излугва от песъчливи глинести или основни песъчливи почви. Той е представен от P в стандартния етикет на тора.
 • Калий (Поташ) – Това е третият химикал в описанието на тора. Той се използва и от растението на клетъчно ниво и е необходим за добър цъфтеж и здравословно плододаване на растението. Той е представен с K в стандартния етикет на тора.

2: Проучете нуждите от хранителни вещества за културата, която отглеждате.

Тревните площи и озеленяването могат да се възползват от смес от торове с по-голям дял азот и умерени количества поташ и фосфат, докато градинските растения вероятно ще се възползват повече от специализирана смес, използваща по-малко от един елемент и повече от друг. Ако не сте сигурни за точните нужди на вашите растения, попитайте местния доставчик на градината или се свържете с държавен служител, специализиран в селското стопанство, като USDA или Службата за разширяване на окръга във вашия район.

3: Тествайте почвата си, за да разберете какви съединения са най-необходими за вашите условия на отглеждане и култури.

Центровете за градински доставки, доставчиците на ферми и окръжните земеделски агенти често могат да вземат проби от почвата и да ги анализират безплатно или на ниска цена. Този вид анализ може да се направи за конкретни култури и да се използва за изчисляване на точните изисквания за оптимално торене. Ако не използвате анализ, вероятно ще използвате твърде много или твърде малко тор.

4: Изчислете колко тор ви трябва.

Дозите на приложение могат да се определят чрез измерване на площта, която планирате да обработвате, след това умножете паундовете на единица площ (X хиляди квадратни фута или акра) на химикалите, които вашият анализ на почвата препоръчва, но ако решите да се откажете от този метод, вие можете да приложите вашия тор, като използвате най-добрата си преценка.

5: Купете продукта, който прецените, че ви е необходим за вашата култура и състояние на почвата.

Торът се продава в торби с различни размери, като по-големите торби обикновено струват по-малко на фунт (килограм), така че може да откриете, че ще трябва да изберете такъв, който предлага най-добрия компромис за вашите цели. Балансиран тор като 8-8-8 (10-10-10 или 13-13-13) може да бъде най-добрият избор за вашата градина. Разгледайте и тези други фактори:

 • Вторичните хранителни вещества са необходими в по-ниски пропорции от основните три химикала, отбелязани по-горе, и помагат за поддържане на качеството на почвата и допринасят за здрави растения. Вторичните хранителни вещества включват:
  • Калций
  • Сяра
  • Магнезий
 • Микронутриенти. Те също са от съществено значение за доброто здраве на растенията и могат или не могат да бъдат включени във вашия избор на тор. Потърсете по-специално следното:
  • Желязото, в разтворима форма, помага при цъфтеж и за поддържане на зеленината на листата
  • Медта в разтворима форма също помага да се запази зеленината на листата и ще подобри устойчивостта към някои заболявания
  • Цинк
  • Манган
 • Решете дали искате да комбинирате други продукти с вашия тор, преди да купите. Налични са специални формулировки на торове, които включват хербициди и инсектициди и могат да се използват за спестяване на труд и време при прилагане. Използването им обаче ви ограничава до области, където химическите добавки няма да имат неблагоприятен ефект. Това включва торове, които съдържат пестициди, които ще замърсят растенията, и хербициди, които ще повредят растенията, които възнамерявате да отглеждате. Като цяло използването на инсектициди и хербициди при специфични проблеми ви позволява да намалите необходимото количество и да насочите проблемите с по-ефективни резултати.

6: Нанесете тора.

Съществуват редица различни методи за прилагане на тор, включително директно прилагане на ръка, разпръскване, прилагане на разреждане и използване на механично оборудване за странично нанасяне на тора в леглото за отглеждане. Кой метод ще се използва зависи от количеството тор, което ще се прилага, размера на площта, върху която ще се прилага, и размера на растенията, които торите.[5]

 • Приложението преди засаждане на малка площ може да се извърши чрез разпръскване на тора върху цялата площ и обработката му в почвата. Нанесете в размер на един или два паунда за всеки максимум 100 квадратни фута (9,29 квадратни метра), за да избегнете прекомерното наторяване на района.
 • Разпръснато приложение преди засаждане е подходящо за по-големи площи и типичната норма на приложение би била 200-400 lbs/акър (паунда на акър), като се използва калибрируемо разпръскване на тор, избутвано на ръка или теглено от трактор за трева или селскостопански трактор . След нанасяне, обработете почвата, за да поемете тора и да намалите вероятността от оттичане, ако има дъжд.
 • За да избегнете отравяне на растенията, особено нежните млади, разредете тора в кофа или лейка, пълна с вода. Използвайте този разтвор за поливане на вашите растения. Този метод също така помага на растението да го усвои по-лесно. След като напоите растението с тор, полейте го още веднъж, този път с обикновена вода. Това второ поливане се прави, за да се отстранят торовете, които може да са паднали върху листата и стъблата. Нежеланите торове по листата могат да причинят повреда и корозия.
 • Директното прилагане върху отделни растения или растения в редове може да се извърши чрез изсипване на тора в чиста, суха кофа, след което вървите надолу по реда и пускате тора до растенията. Избягвайте да пускате тора директно върху растенията, тъй като химикалите могат да ги изгорят. Използвайте малко количество, около една супена лъжица всяко за малки растения.
 • Директното приложение върху редовите култури може да се извърши с култиватор, оборудван с апарат за странична обработка. Този апарат се състои от бункер с колело за задвижване на разпределителен механизъм и улеи за насочване на тора към реда.

7: Култивация

Култивирайте или обработвайте тора в почвата около растенията, за да го направите достъпен за корените на растението, за да ускорите усвояването и да предотвратите изтичане в случай на дъжд. Това може да стане с помощта на култиватор или мотофреза, или просто с помощта на мотика, за да разбъркате тора в почвата.

8: Количество торене

Внимавайте за признаци на прекомерно или недостатъчно торене, докато вашите растения растат. Свръхпроизводството на листа без производство на плодове е един от признаците на прекомерно торене, а слабите, маломерни растения обикновено показват недостатъчно торене. Други фактори, включително заболяване, липса на вода или слънчева светлина и увреждане от насекоми, могат да бъдат сбъркани с недостатъчно торене, така че внимателното наблюдение и познаването на растенията, които отглеждате, е от съществено значение за успеха.

 • Повторете приложението на тора, ако е необходимо, за да поддържате добър растеж на растенията/производство на култури. Използването на по-малки количества тор на чести интервали може да бъде по-полезно от прилагането на единични приложения с висока скорост, тъй като част от тора може да бъде загубена чрез излугване или при оттичане, ако настъпят силни дъждове след прилагането му.

9: Почистване

Почистете вашето оборудване за нанасяне веднага след като приключите с използването му. Химикалите в торовете са корозивни и металните части могат да се повредят, ако остатъчният материал не се отстрани напълно.

 • Съхранявайте вашите разпръсквачки за тор или други инструменти на сухо място, когато не се използват, и се уверете, че са добре смазани и поддържани.

10: Съхранение

Съхранявайте неизползвания тор в оригиналната му опаковка, ако е възможно, на сухо и безопасно място. Отворените торби трябва да бъдат залепени или завързани, за да се предотврати влагата да причини бучки, разтваряне или втвърдяване на тора в твърда маса.

Вижте широката гама от субстрати и органични торове предлагана от нас.

Количка
Scroll to Top