fbpx

Големите 3 – Aзот, Фосфор и Калий

Култивираните обработваеми земи на земята поддържат човечеството живо и процъфтяващо. Растенията осигуряват храна, фибри, жилище и множество други предимства, а торът играе ключова роля в този процес. Тъй като се очаква световното население да надхвърли 9 милиарда до 2050 г., торовете ще са необходими повече от всякога, за да се стимулира производството на култури, за да се поддържат хората нахранени и здрави.

Всички растящи растения се нуждаят от 17 основни елемента, за да израснат до пълния си генетичен потенциал. От тези 17, 14 се абсорбират от растенията през почвата, докато останалите три идват от въздуха и водата.

Поколения на науката за почвата са дали знания за това как да се тестват нивата на хранителни вещества в почвата, как растенията ги поемат и как най-добре да се заменят тези хранителни вещества след прибиране на реколтата. Това е мястото, където се намесва торът.

Азотът, фосфорът и калият, или NPK, са „големите 3“ основни хранителни вещества в търговските торове. Всяко от тези основни хранителни вещества играе ключова роля в храненето на растенията.

Азотът се счита за най-важното хранително вещество и растенията абсорбират повече азот от всеки друг елемент. Азотът е от съществено значение, за да се гарантира, че растенията са здрави, докато се развиват и питателни за ядене, след като бъдат прибрани. Това е така, защото азотът е от съществено значение за образуването на протеин, а протеинът съставлява голяма част от тъканите на повечето живи същества. Това е снимка на царевица с азотен дефицит.

Вторият от Големите 3, фосфорът, е свързан със способността на растението да използва и съхранява енергия, включително процеса на фотосинтеза. Също така е необходимо, за да помогне на растенията да растат и да се развиват нормално. Фосфорът в търговските торове идва от фосфатна скала. Това е снимка на царевица с дефицит на фосфор.

Калият е третото ключово хранително вещество в търговските торове. Помага за укрепване на способността на растенията да устояват на болести и играе важна роля за увеличаване на добивите и цялостното качество на културите. Калият също така защитава растението, когато времето е студено или сухо, като укрепва кореновата му система и предотвратява увяхването. По-долу има снимка на царевица с дефицит на калий.

Големите 3 – азот, фосфор и калий – осигуряват основните хранителни вещества на днешните търговските торове.

Вижте широката гама от торове предлагана от нас.

Количка
Scroll to Top