fbpx

Как да съживим пренаторено растение?

Растенията могат да станат прекалено торени, ако в почвата се добави твърде много тор или когато хранителните вещества останат в почвата, тъй като водата се изпарява. Не се притеснявайте, повечето прекомерно наторени растения могат да бъдат спасени с няколко прости стъпки. Отстранете видимия тор от растението и почвата и измийте тора, като оставите водата да тече през корените. След това отстранете повредената зеленина и изчакайте около месец, преди да нахраните растението си отново.

Идентифициране на прекалено оплодено растение

 • Внимавайте за слаби или умиращи растения. Ако сте осигурили подходящите количества слънчева светлина и вода, растения или разсад, които са слаби, изостанали в растежа или умират, може да страдат от излишък на хранителни вещества. Внимавайте за хилави, увехнали, набръчкани, чупливи или много малки корени, стъбла и листа.
 • Проверете листата за обезцветяване. Погледнете горната и долната част на листата и вижте дали забелязвате обезцветяване или неравности. Петна, бледо оцветяване, кафяви или червеникави листа и пожълтяващи вени показват, че е използван твърде много тор.
 • Потърсете деформирани листа. Ако листата на вашето растение са деформирани, това може да означава, че не получават правилното количество и комбинация от хранителни вещества. Внимавайте за извити ръбове и асиметрични листа, както и за увяхване.
 • Забележете прекомерна зеленина с малко цветя. Вашето прекалено наторено растение може да има свръхрастеж на листа, но много малко цъфтеж. Тъй като растението е буйно, може да мислите, че всичко е наред. Растението обаче не може да цъфти.
 • Проверете почвата за натрупване на тор. Потърсете бяло или кораво натрупване върху почвата на растението. Това натрупване е резултат от използването на твърде много тор или тор, останал след изпаряването на водата.

Премахване на излишния тор

 • Отстранете всички видими торове. Ако торът е на прах и можете да го видите върху растението или горния слой на почвата, премахването му ще предотврати по-нататъшно преторяване. Освен това, ако солите на тора са създали кора (обикновено бяла), тя също трябва да се отстрани.
  • Бъдете внимателни, когато загребвате тора, за да сте сигурни, че няма да навредите допълнително или да повредите растението или корените.
 • Излугване на почвата с вода. Това ще премести тора по-далеч от кореновата система на растението, помагайки за предотвратяване на допълнително свръхторене и позволявайки на корените на растението да започнат да се лекуват.
  • Използвайте дестилирана вода със стайна температура, за да извлечете хранителни вещества от почвата, ако е възможно.
 • Наводнете кореновата система. Ако растението е във вашата градина, наводнете почвата около кореновата система, преди да оставите водата да продължи да капе в основата на растението в продължение на 30 минути.[9]
  • Най-лесно е да наводните кореновата система с помощта на градински маркуч, който създава непрекъснат поток.
 • Оставете водата да се отцеди. Ако растението е в саксия, напълнете саксията с вода и я оставете да се отцеди от дъното. Повторете тази стъпка четири пъти, за да сте сигурни, че целият тор е измит или излужен от корените на растението.

Спасяване на вашето растение

 • Отстранете повредената зеленина. С помощта на чифт ножици отрежете повредени, деформирани или увяхнали листа. Въпреки че можете да спасите прехранено растение, повредените листа не могат да бъдат съживени. Премахването им е важно за осигуряване на бъдещото здраве на растението и ако им се позволи да останат, вашето растение може да стане жертва на вредители или болести.
 • Пресадете, ако е възможно. Ако растението е било силно прехранено, прехвърлянето му в нова, свежа почва след приключване на процеса на излугване ще даде възможност на вашето растение и неговите корени да се излекуват. Изберете ново място в градината си, доста далеч от наторената площ, или пресадете растение с прясна почва.
  • Ако растението ви е твърде голямо, за да го преместите или не разполагате с свободно място, вместо това добавете нова почва към контейнера или парцела.
 • Избягвайте да наторявате вашето растение в продължение на няколко седмици. Ако вашето растение е било прехранено, не му давайте повече тор, докато не изглежда отново здраво (3 до 4 седмици). Оставете време на вашето растение и неговите корени да се възстановят от напрежението на прекомерното количество тор.
 • Изберете тор без азот. Когато дойде време да започнете отново да подхранвате вашето растение, можете да предотвратите много от негативните ефекти от прекомерното торене, като използвате тор без азот. Използвайте само една четвърт или половината от препоръчаното количество тор, както е указано на опаковката.
Количка
Scroll to Top