fbpx

Протокол против измръзване на овощни култури

Поради драстичните температурни промени, с които се сблъскахме през последните кампании, в Asfertglobal разработиха специфичен протокол, за да помогнем на фермерите да намалят щетите, причинени от ниските температури.

Технологията против замръзване е базирана на органични биостимуланти, които спомагат за намаляване на увреждането на пъпките, цветните пъпки и плодовете.

Този протокол се състои от:

1. Eckosil : 50-100 мл/дка (в зависимост от силата на студа).

Продукт на базата на ортосилициева киселина (4,2%), който помага за укрепване на клетъчните стени, придавайки им повече тургор и устойчивост на биотични и абиотични стресове. Растенията, които съдържат силиций, поддържат по-голяма проводимост на устицата, по-голямо водно съдържание и воден потенциал в клетката. От друга страна, силицият има силата да активира защитните механизми на растението срещу абиотичен стрес.

2. Foralg BMo : 100-200 мл/дка (в зависимост от силата на студа).

Продукт на основата на водораслото Ascophyllum nodosum, обогатен с бор (3%) и молибден (1%). Екстрактите от водораслото Ascophyllum nodosum са много богати на манитол, полиалкохол, който действа като осмопротектор, предпазвайки растението от абиотичен стрес. В случай на ниски температури манитолът и другите метаболити, присъстващи във Foralg BMo, действат върху растението по няколко начина:

Те спират дехидратацията и замразяването на клетките. Това се постига благодарение на натрупването на тези нискомолекулни метаболити в клетката.

Намалява окислителното увреждане, причинено от свободните кислородни радикали, генерирани от промяната на фотосистема II поради ниски температури. В клетки, подложени на ниски температури, натрупването на реактивни кислородни видове (ROS) възниква поради свръхвъзбуждане на фотосистема II.

Приложенията с тази смес от продукти трябва да се извършват между 48-72 часа преди началото на сланата. Ето защо е от съществено значение да се получат добри резултати, за да се предвидят критични периоди, дължащи се на ниски температури.

Количка
Scroll to Top